Rubrik Datum Text av Bilder av
Ödevata 2016 2016-06-04/06    
Lördag. Kryddans tredagarstur till Ödevata startade från Malmö klockan 10 och ett laddat gäng drog iväg nordvart med första stop n go på Lunds norra där nästa gäng mötte upp och sen rullade vi vidare för att ta 23-an mot Hässleholm. Solen lyste från en blå himmel och temperaturen rundade glatt dom 26 tillsammans med vindstilla var det en fröjd att åka hoj om än något varmt i skinnet. Första stopp innan Hässleholm där bensträckaren och kanske någon kaffedroppe var efterlängtad. Nästa stopp i Lönsboda för en riktig kaffepaus i det gröna mitt i byn. Vidare mot Emmaboda och i höjd med Tingsryd kom det plötsligt moln på himmeln och inte längt därefter en kort men intensiv skur för att sedan någon mil innan Emmaboda fölas av ytterligare en kort skur på någon minut men efter den sjönk temperaturen nog 10 grader för huttrigt blev det och ett litet extra drag på gasrullen behövdes för att snabbt komma fram till Ödevata där vi sedan rullade in i ett perfekt o soligt väder. Inlogerade kom snabbt ölen på plats öppnade o klara. Mys o snack o sen hade Reiseleiter GW beordrat aktivitetstid och alla var förundrade över vad som skulle ske o framförallt vad som fanns i den blytunga väskan som han skickat med Liz o damerna som åkt bil till Ödevata. Jodå det blev vin o whisky provning. Provningen var samtidigt en lagtävlan och ett lag vann stort (host host). Provning innebär ju inte att man skall dricka upp exemplaren, men vad då då. När sedan grillen rullats fram och kydabidarna hittats och Staffan parkerats som grillmästare var vi igång. Gott blev det o trevligt hade vi. Kvällen avslutades på ovanvåningen med kaffe o avec tillsammans med Staffan o hans gitarr.
Söndagen var avsatt till hojtur i nejden för den som ville och efter frukosten klockan 0900 var serverad så blev det avfärd ca 11.30. Tankning i Emmaboda o sen ut i storskogen. Vi hade bestämt en kortare runda på en 15 mil och det visade sig sen vara lagom. Småland visade sin vackra sida i ännu en solrik dag ja även Blekinge för vi passerade länsgränserna ett antal gånger. Men att hitta något Café i småland är inte lätt men så i Visslefjärda hittade vi ett kanonställe och dom hade nygräddade våfflor som dagens specialitet, man kan väl lugnt säga att vi fick det våffeljärnet att gå lite extra varmt. När vi sen lämnade så splittade vi oss då några ville åka snabbar till Ödevata och några ville åka mer småvägar. Tillbaka i Ödevata skiljde det inte mer än 15 minuter på grupperna därför att undertecknad inte kan läsa skyltar och inte litar på Gps-en utan tror sig vet bättre. Ibland trillar dock polletten ner och när jag insåg att vi nog var på väg mot Växjö var det dags med en U sväng, mina kompanjoner hade ju sett vad som gick fel men så snälla o timida dom är så sa dom inget. Iallafall så samlades vi alla åter på Ödevata och blev återigen överraskade av Görans o Eva´s påhitt och nu var det frågetävling längs en utstakad bana. Vackert var det, roligt hade vi, utslagsfrågor krävdes för att kora Mr Stark till en av vinnarna. En ypperligt god middag blev vi sen serverade på vita dukar. Kvällen avslutades med skitsnack o dryckjom o kaffe men strax före midnatt var det släckt, det är tufft med frisk luft.
Måndag och tillika Sveriges nationaldag var även vår returdag och solen fortsatte även denna dag att lysa på oss från en klarblå himmel men någon grad svalare var det nog. Frukosten avnjöts även denna dag utomhus i solen och efter den var det packning och uppsittning och vi tackade Ödevata för ännu en gång med fantastisk service och trevnad. Ladies i bilen hade packat in vad som skulle i retur och vi lämnade alla runt 11,00. Tanken var en annan väg hem, men de däringa Gps-erna är inte o lita på så vi tog IPs-en istället och rullade sakteliga sydvart gemen ett småland som inte visade några Svenska flaggor alls en dag som denna, lite märkligt. Pauser o bensträckare och väl i Vinslöv var blodsockerhalterna låga och kaffetörsten stor. Caféer en helgdag är en omöjlighet men Ingvar hittade Flädergårdens Café några km ut i gränskan vid Vinslöv. Våfflor o kaffe var det som stod på tavlan och så fick det bli. Stackaren i cafe´t fick brått men serverade vad vi behövde innanför västen och snart var vi klara för sista biten hem så vi passade på at tacka av varandra där innan vi la oss på rulle ut och på 23-an mot Malmö. Genom Skåne var man mycket mycket bättre på att ha Sveriges flagga hissad och det gjorde på vissa ställen det lite extra fint. Temperaturen steg kontinuerligt när vi närmade oss planmark och likaså trafiken tätnade ordentligt de sista milen hem.
Tack alla för en härlig o rolig Ödevata tur och till Göran o Eva som hållit i trådarna har vi bara ännu ett tack.

Paul, Staffan, Maggan, Ingvar, Karina, Mats, Marie, Robban, Agneta, Mona, Liz, Eva, Maria, Ingvar, Göran, Eva, Jim

< Tillbaka >